Hari saya akan postkan kisah mengenai salah satu makanan ezotik yang terdapat di Langkawi iaitu Beronok. Dengar namanya pun dah tahu memang ezotik habis.
Beronok merupakan salah satu spesis gamat juga. Beronok boleh didapati dalam musim tertentu. Maknanya kalu anda bernasib baik jer anda boleh lihat Beronok. Selalunya penduduk tempatan turun ke laut untuk menangkap beronok pada waktu air laut surut di dalam kalendar Islam. Waktunya sama juga dengan waktu Ketam Nyiok Paya Bakau (lihat post sebelum ini) keluar iaitu pada 13-17hb dan juga 23-25hb setiap bulan.
Beronok yang belum di proses |
Lihat dalam gambar diatas, comel-comel rupa Beronok tu..he..he.. Bagi sesiapa yang belum melihat Beronok, dia mesti merasa agak jangal dan sedikit mengerunkan, tapi percayalah Beronok adalah sejenis haiwan yang bersih dan suci dari dosa..kah..kah.
Gambar Beronok Dengan Lebih Dekat |
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg beronok- yang telah dipotong dan dibersihkan
- 1 ikat daun selong- dihiris nipis
- 1/2 biji kelapa parut
- 3 sudu kerisik
- 2 ulas bawang besar
- 10 biji cili padi- ikut kesukaan anda
- 1/2 cawan Serbuk beras – (beras disangai sampai kuning dan dimesin halus)
- beberapa helai pucuk gajus- di hiris nipis..
- lada sulah/lada hitam
- garam
- gula
- satukan semua bahan tadi dan gaul hingga sebati.....
Kerabu Beronok..nyum..nyum |
Langkawi Exotic Food- Kerabu Beronok
0 comments:
Post a Comment