/*------------------------------------*/ /*-------------------------------------*/

Langkawi-Bilik Sewa Murah

Kini anda mempunyai altenatif untuk mendapatkan penginapan yang menjimatkan dan selesa di Langkawi.Harga yang di tawarkan mengikut pakej bilik yang diminta. Untuk maklumat lanjut layari : (www.langkawibiliksewamurah.com)

Langkawi bilik sewa

Pakej Syamil Quran 22 dalam 1

Miracle The Reference ialah sumber rujukan sahih dan lengkap untuk belajar Al-Qur'an dengan lebih komprehensif. Metod penyusunan yang sistematik dan teliti berdasarkan tafsiriyah-lafziyah dengan Metode Hijaz dalam Terjemah Per Kata adalah salah satu bahagian penting dalam penghayatan yang lebih mendalam.

Langkawi Kereta Sewa

Koleksi Kereta Sewa Di Langkawi Dalam Kadar Harga yang murah..dapatkan Segera

image name

Kedai Minyak Gamat Langkawi

Dapatkan Koleksi Pelbagai Produk Gamat Dan juga Herba Langkawi

image name

Langkawi Bilik Sewa Murah

Dapatkan Bilik Sewa Termurah, Bilik dilengkapi Aircond, TV dan Bilik Air

image name

80% OFF JUBAH MUSLIMAT-DEPAN HOSP LANGKAWI

Touch One Collection merupakan sebuah kedai menjual pakaian khususnya dan pelbagai produk baju muslimah in seperti T-Shirt, Jubah, Baju Kurung dan aksesori wanita. Nama "Touch One" asalnya diperoleh dari gabungan singkatan nama pasangan suami isteri pemilik syarikat ini iaitu tasya(Saidatul Natasya) dan wan(Mohd Ridzuan).Alamat perniagaan:Depan Hospital Besar Langkawi, 07000 Langkawi Kedah.Pelanggan yang sibuk boleh menempah atau membuat belian secara online di(http://touch1collection.blogspot.com)

image name

Sunday, April 17, 2011

Ketam Nyiok (Ketam Paya Bakau Langkawi)


Assalamualaikum, rasanya boleh juga saya kongsi dengan anda, sejenis Ketam Paya Bakau yang dikenali sebagai Ketam Nyiok. Saya tak pasti bagaimana nama "Nyiok" dikaitkan dengan ketam ini kerana "Nyiok" adalah bermaksud  Buah Kelapa oleh orang utara terutamanya di Kedah.

Ketam Nyiok

Habitat Ketam Nyiok adalah di Kawasan Paya Bakau.Apabila air laut mulai pasang, Ketam Nyiok akan kelihatan keluar daripada lubang untuk mencari makanan. Paling mudah untuk menangkap ketam ini adalah dengan menggunakan sejenis alat yang dipanggil "Tangkui" ataupun "Bumbu Ketam".

Kejadian air laut pasang berlaku 2 kali dalam sebulan mengikut Kalendar Islam,. adalah waktu yang sesuai untuk menangkap Ketam Nyiok. Waktu tersebut adalah 13-17hb dan juga 23-25hb setiap bulan. Waktu tersebut merupakan kemuncak air pasang besar yang membolehkan air memenuhi kawasan paya bakau.
Ketam Nyiok Diikat

Dari segi pasaran, Ketam Nyiok dijual mengikut saiz atau gred. Gred A dijual dengan harga RM22 sekilo, Gred B adalah RM18 sekilo, manakala gred C pula adalah  RM15 sekilo.

Pemintaan Ketam Nyiok ini adalah daripada restoran-restoran cina yang amat gemar memasak masakan pedas Ketam Nyiok

Saya begitu kagum melihat usaha gigih dua anak muda yang menjadikan hobi menangkap Ketam Nyiok sebagai sumber pendapatan sampingan mereka. Menurut Mat dan Jalin , sekali turun menangkap ketam, mereka selalunya memperolehi hasil dalam lingkungan lebih seratus ringgit dan katanya dimana ada usaha di situ ada rezeki.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 comments:

Post a Comment

JOM

MAI KE

MAI KE

LANGKAWI

LANGKAWI
 

www.langkawi-map.blogspot.com Copyright © 2011